İlişkiden beklentiniz ne kadar gerçek? dünyanın en mükemmel insanını mı arıyorsunuz yoksa sizi mutlu edecek, iyi bir eş iyi bir arkadaş olabilecek birini mi? Bu sorulara cevap verebilmeniz ilişkide mutlu olmanızı sağlar.
Gerçekçi olmayan beklenti, birisinin nasıl davranması gerektiğine dair oluşturulmuş önyargılı bir kavramdır. Bunlar genelde kişiye baskı empoze eden içi boş ifadelerdir. Bu ifadeler ortak olarak “yapmalısın”, “hep” ve “asla” gibi kelimeleri içerirler(gizlilik ve güven gibi temaların dışında kullanıldığında), ve hem size hem de karşınızdakine baskı uygulayıcıdır. Aşağıda ilişkide aşkı parçalayabileceği düşünülen bir kaç örnek veriliyor:
1. Uzlaşmazlık her zaman yıkıcıdır: Eşlerin bütün sorunlar üzerinde anlaşması gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Ya da eşinizle sıradan bir düşünce hakkında bile uyuşamadığınızda aşırı sinirlenir misiniz? Bir fikir üzerinde uzlaşana kadar, konu gecenin bir yarısı neden ayaktasın olsa bile, tartışmayı devam mı ettirirsiniz? Uzlaşamadığınızda ilişkinizin parçalandığını mı hissedersiniz? İlişkinizdeki çatışmalar üzerine gerçekdışı inanışlarınız olabilir. Halbuki çiftlerin hayatlarındaki olumsuzlukları birbirlerine yönlendirmeleri güvenli ve yapıcı bir davranıştır ve aslında ilişkinin daha güçlü gelişmesine de yol açar.
2. İlişkide eşler birbirlerinin duygu ve düşüncelerini konuşmadan da hissedebilmeliler: Bu inanış zihin okumayla eşdeğerdir. Eşinizin, sizin ruh halinizi ses tonunuzdan anlamasını mı bekliyorsunuz? Sizce gerçekten aşık çiftler birbirlerinin ses tonuna göre mi akort edilmişlerdir? Eşler birbirlerine karşı empati geliştirmelidirler, ancak süper güçler sadece karikatürlerdeki kahramanlara mahsustur. Sözsüz iletişimden çok daha fazlasını beklemeyin. Sesinizi çıkarıp savunmasız duygularınız hakkında konuşmak riskli olabilse de sevdiğiniz kişiyle gerçek yakınlığı kurabilmenizin tek yolu da budur.
3. Eşinizi asla değiştiremezsiniz: Bu gerçek dışı inanışa sahip olmak, ilişkide üstlenmeniz gereken rolden kaçmak için mükemmel bir bahanedir. Erkekler ve kadınlar yeni şeyler öğrenebilir ve bunları hayatlarının her alanında uygulayabilirler, ilişkiler de dahil. Bu gerçekdışı inanış, çiftlerin bir diğeri istediği için öylece değişivermesi gerektiği fikrinden kaynaklanmaktadır. Eşlerin ilişkide birbirlerini eşit derecede etkilemeleri gerekmektedir, yoksa bir taraf öfke besleyen taraf olabilir.
4. Bir ilişki asla sıradan hissettirmemelidir: Hepimiz başarılı birer ilişkiye sahip olmak isteriz. Eşinizi bulduğunuzda her şey büyülüymüş gibi hissedebilirsiniz, ancak ilişkinin günlük bakımı daha çok hamur yoğurmak gibidir. Uygun kıvamı bulmayı ve biraz rutine bağlamayı gerektirir. Her anı şaşırtıcı değildir. İyi anlaşan çiftler bile ara sıra cinsellik, bağlanma veya iletişimle ilgili problemler yaşar, ancak bu meseleleri kontrolden çıkmadan ele alırlar.
5. İyi bir kız/erkek arkadaş her zaman … olmalıdır: Eşinizin size çoğunlukla nasıl davranması gerektiğine dair uzun bir listeniz mi var? Gururla eşinizden çok ilgi beklediğinizi mi belirtiyorsunuz? Herkes bir ilişkide saygıyı ve güveni hak eder, fakat eşinizden size tapmasını beklemek aşk adına fazla ileri gitmek demektir. Benzer bir şekilde, eşiniz için ayin kurallarınız varsa, kendinizle eşiniz arasına samimiyetten uzak ve savunmasız bir duvar örüyorsunuz demektir.
Sizin de inanmaktan vazgeçemediğiniz “ilişki kurallarınız” var mı? Hiç geçmiş tecrübelerinizde gerçekçi olmayan beklentilerinizin kurbanı oldunuz mu?
Arkadaş arayan bayanlar ve arkadaş arayan erkekler sizin için istanbul.net var!