Gerçek Aşkı Bulmanın Matematiği Aşk'a Dair

Hayatta herkesin bir ruh ikizi var mıdır? Herkes en azından bir kez âşık olabilir mi? Hepimizin karşısına “İşte bu doğru insan” dediği biri çıkar mı? ‘Ruh ikizim’ dediğimiz kişi âşık olduğumuz kişi mi, delicesine âşık olduğumuz kişi, doğru insan mı? Tüm bu soruların ve daha fazlasının yanıtını bulmak için iki bilim adamı gerçek aşkın matematiğini bulmak için araştırma yapmışlar.

 

Bu işlerden artık yorulmuş, isyan noktasına gelmiş İngiliz bir matematikçi olaya bir de bilimsel açıdan bakmaya karar vermiş. Milyonlarca insan arasında yalnız kalmanın olasılığı ne olabilir ki diye; Peter Backus bu olasılığı gerçekten hesaplamış, üstelik de Drake Denklemini kullanarak!

1960’larda giderek artan uzaylı ve UFO hikâyeleri sonrasında Frank Drake, içinde olduğumuz Samanyolu Galaksisi’nde bizimkine benzer başka akıllı yaşam formlarının bulunma olasılığını hesaplayacak basit bir denklem çıkarıyor. Galaksimizde kaç yıldız var, kaçının etrafında bizim güneşimiz gibi gezegenler olabilir, bu gezegenlerden kaç tanesinde canlı hayat koşulları olabilir vb. gibi bir çok olasılığın birbiriyle çarpıldığı bir denklem.
Denklemin matematiksel yapısı bir kenara, biraz düşündüğümüzde aslında tek bir sorunun cevabı aranıyor: “Evrende yalnız mıyız?!” İşte Peter Backus bu soruyu kendisi için soruyor! “İngiltere’de yalnız mıyım, bana uygun kaç kadın var?” şeklinde değiştirerek tabi.
Sadece kendisinin hoşlanabileceği kadınların sayısına bakıldığında durum fena değil gibi; İngiltere’deki 30 milyon kadın arasında 10 bin 500 tane potansiyel aday mevcut. Ancak çekici bulduğu kadınların da onu çekici bulması olasılığını hesaba kattığında durum vahimleşiyor.
Koca İngiltere’deki 30 milyon kadın içinde sadece 26 tanesi ile çekimin karşılıklı olduğu bir ilişkisi olabiliyor!  Yani olasılık milyonda bir.

 

Sen de bu koca evrende yalnız kalmak istemiyorsan ve hayatının aşkını henüz bulmadıysan, istanbul.net’te hayatının aşkını aramaya ne dersin?