Aşk hakkında ilginç bilimsel gerçekler Aşk'a Dair

Gelin aşık olduğumuzda bedenimizde meydana gelen değişikleri ve bunun nedenlerine bir göz atalım. İşte aşk hakkında ilginç bilimsel gerçekler…

Aşık olmak bir insanın hayatında yaşayabileceği en heyecan verici tecrübelerden biri. Hayatında bir sevgili olması her insanda büyük bir heyecan ve mutluluk hissi yaratır. Peki bunun neden olabileceği hakkında hiç düşündünüz mü? Sizi bu kadar canlı, mutlu ve heyecanlı hissettiren nedir?

ask-hakkinda-ilginc-bilimsel-gercekler

Aslında aşık olduğumuzda yaşadığımız o büyük duygusal patlamalar büyük oranda vücuttaki bazı kimyasal değişimler ve hareketlilikten kaynaklanıyor. Kimyasal değişikliklerden kastımız aslında hormonlar. Evet aşık olduğumuzda kendimizi tamamen hormonların kontrolüne bırakıyoruz desek yanlış olmaz.

Bir kadından ya da bir erkekten hoşlanmaya başladığınızda vücudunuzda geri dönüşü olmayan bir kimyasal süreç başlamış olur. Bundan sonrası yaşananları adım adım şöyle açıklayabiliriz:

Hoşlanılan kişinin yakınındayken büyük bi heyecan duymamızın asıl nedeni aslında vücuttaki adrenalin oranının artmasıdır.

Aşık olduğumuz kişi hakkında hemen hemen hiçbir olumsuzluk düşünmeyiz. Onun hiçbir kusurunu görmeyiz. Bunun da aslında basit ama hayati bir nedeni var. Aşık olduğumuz kişinin kusursuz, mükemmel ve dünyanın en güzel insanı olduğunu düşünmemiz ilişkimizin daha kolay başlamasını ve daha sorunsuz devam etmesini sağlıyor. Bunun da nedeni aslında beynimizdeki birtakım kimyasal hareketler. Ama hangi hormonun ya da maddenin aşkımızı kusursuz bulmamımıza neden olduğu ise tam olarak bilinmiyoruz.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre aşık olduğumuzda kortizol hormonu seviyemizde ciddi bir artık oluyor. Kortizol bize güç veren, özellikle stresli durumlarda stresi kontrol altına almamızı sağlayan hormon. Kortizol hormonu ile ilgili bir önemli bilgi de şu: Uzun süre yüksek oranda salgılandığında vücutta zararlı etkileri olabiliyor. Bu stresin vücudumuza zararı da aslında bu yolla oluyor.

Aşık olunduğunda kadınlarda testosteron seviyesinin yükseldiği de bir bilimsel gerçek. Bunun nedeni ise kadın-erkek arasındaki farklılığı mümkün olduğu oranda azaltmak.

Yapılan bilimsel çalışmalara göre insanlar genetik olarak farklı oldukları insanlardan daha çok hoşlanıyor ve onlara aşık olma eğilimi gösteriyor. Çünkü karşınızdaki genetik olarak sizden ne kadar farklıysa ondan doğacak çocuklarınız da o kadar sağlıklı oluyor. Bu Türkiye’deki sarışın kadın ya da erkek tutkusunun da açıklaması olabilir.

Şu yazılar da ilginizi çekebilir:

Evliliğin ve uzun süreli ilişkilerin sağlığa faydaları
Sevgilinizle birlikte yaptırabileceğiniz dövme modelleri
Kedi seven kadınlarla birlikte olmanın avantajları

Aşık olduğunuzda yaşanan en önemli değişikliklerden biri de serotonin salgılanmasının ciddi oranda artması. Serotonin kendimizi mutlu hissetmemizdeki en önemli anahtar maddelerden biri. Eğer vücudunuzda yeterli serotonin salgılanması yoksa depresyon, mutsuzluk, manik depresif bozukluk gibi ruhsal sorunlarınız oluyor. Aşık olduğumuzda mutlu hissetmemizin en önemli nedeni serotonin artması.

Yapılan araştırmalara göre aşık olduktan yaklaşık bir yıl sonra serotonin seviyesi yavaş yavaş normal seviyeye iniyor. Bu da  aşkın ilk günlerindeki heyecan ve mutluluğun da azalmasına yol açıyor.